Tartalmak exportálása

Az Eszközök menü Exportálás pontja segítségével egyszerűen készíthetünk mentést a WordPress oldalunk tartalmáról. Az így keletkezett XML-fájlt lementhetjük a saját gépünkre, és ezt használhatjuk például az oldal költöztetésekor, vagy akkor, ha valamilyen okból egy adatvesztés után vissza szeretnénk állítani az oldalunkat. A fájl tartalmazza az összes bejegyzést, oldalt, hozzászólást, egyedi mezőt, navigációs menüt és egyedi bejegyzéseket, nem része azonban maga WordPress motor, a sablon és bővítmények fájljai, valamint az oldalunkra feltöltött képek, dokumentumok és egyéb fájlok. Vagyis a teljes mentéshez nem elegendő az exportálás, szükséges még a kiszolgálón lévő WordPress mappánkban található fájlok mentése is.

A teljes tartalom exportálásához válasszuk a Minden tartalom opciót. Ez tartalmazni fogja az összes bejegyzést, oldalt, hozzászólást, egyedi mezőt, navigációs menüt és egyedi bejegyzéseket.

Az Exportálás arra is lehetőséget ad, hogy ne az összes tartalomról készítsünk mentést, csak a bejegyzéseinkről vagy oldalainkról. Ehhez a Kiválasztás exportálásra alatt az alapértelmezett Minden tartalom opció helyett válasszuk a Bejegyzés vagy az Oldalak opciót.

Előbbinél megadhatjuk, hogy mely kategóriákba tartozó (Kategóriák), kik által írt (Szerzők), milyen időszakba eső (Dátum intervallum), és közzétételi állapot szerinti (Állapot) bejegyzéseket szeretnénk exportálni. Oldalak exportálása esetén Szerzők, Dátum intervallum és Állapot szerinti szűrésre van lehetőségünk.

A szűrési feltételek megadását követően kattintsunk az Export fájl letöltése gombra, és mentsük el a számítógépünkre az így létrejövő XML-fájlt. Ezt később az Eszközök menü Importálás funkciója segítségével tudjuk feltölteni egy másik WordPress oldalra.