Bevezetés

Az Internet mára megkerülhetetlenül a mindennapok részévé vált. Míg korábban talán jogosan merülhetett fel egy cégben vagy közintézményben, hogy szüksége van-e egyáltalán saját weboldalra, addig mára már inkább csak az a kérdés, hogy milyen legyen az a weboldal. A saját weboldal mára a bizalom alapja lett, és ha az emberek valamit nem találnak meg az interneten, akkor már a létezésében, de legalábbis legitimitásában is kételkedni kezdenek. Ez azonban új típusú kihívás elé állította a vállalkozásokat és intézményeket: egy weboldal elkészítése és üze- meltetése sokszor a fő tevékenységtől nagyon eltérő kompetenciákat követel. Ez pedig nem csak egyszeri feladatot jelent, hiszen egy weboldal folyamatos karbantartást és frissítést igényel. Az úgynevezett tartalomkezelő rendszerek ezt a feladatot könnyítik meg.

A tartalomkezelő rendszer feladata, ahogy az a nevéből is kikövetkeztethető, hogy segítse a tartalmak létrehozását, kezelését és rendszerezését – vagyis mindazt, ami egy holnap üzemel- tetésének legfontosabb része. A legismertebb webes tartalomkezelők közzé tartozik a Joomla, a Drupal és könyvünk témája, a WordPress. A WordPress nem csak egy tartalomkezelő rendszer a sok közül, hanem az internet egyik legfontosabb építőköve: Matt Mullenweg, a WordPress megalkotója szerint 2013 júliusában már az interneten található weboldalak 18,9%-a mögött állt a WordPress. A WordPress kis személyes blogoktól az óriási látogatottságú, népszerű híroldalakig mindenhol megtalálható.

Mi az oka a WordPress népszerűségének?

A könnyű kezelhetőség, a szabadság, a rugalmasság, a bővíthetőség és a biztos háttér. A WordPress eredetileg egyszerű blogmotorként indult, azonban a hozzá elérhető sablonoknak és bővítményeknek köszönhetően csak rajtunk múlik, végül milyen oldalt építünk fel belőle. A WordPress nyílt forráskódú, szabad szoftver, így bárki számára ingyenesen elérhető, és szabadon felhasználható. A WordPress segítségével bárki egyszerűen elkészítheti a saját modern weboldalát, különösebb webfejlesztési ismeretek vagy programozói ismeretek nélkül is, amely elhelyezhető szinte bármelyik tárhelyszolgáltatónál.

A WordPress leveszi az ember válláról mindazon terheket, amelyeket egy weboldal létrehozása igényel, vagyis a weboldal mögött álló kód fejlesztését, a szolgáltatások és a megjelenés kialakítását, a felhasználók és a tartalmak kezelését, valamint a biztonsági követést, így az üzemeltető teljes egészében a lényegre, vagyis a tartalmak közzétételére tud fókuszálni. Természetesen a WordPress rugalmasságának része az is, hogy ha valami nem tetszik úgy, ahogy alapból működik, vagy olyan funkcióra van szükségünk, amely nem része az alaptelepítésnek, akkor mi magunk is módosíthatjuk vagy kiegészíthetjük a rendszert. Ennek legfőbb eszközét jelentik a sablonok, amelyek az oldal megjelenítését módosítják, és a bővítmények, amelyek új funkciókkal látják el WordPress oldalunkat.

Ezen könyv elsősorban azokhoz szól, akik még nem ismerik a WordPress tartalomkezelő rend- szert, és akár még weboldalt sem készítettek soha korábban. A könyv bemutatja a WordPress alaptelepítésében elérhető funkciókat és lehetőségeket, és bepillantást nyújt a bővítmények izgalmas világába, az általuk kínált lehetőségek sokaságába. A könyvnek ugyanakkor nem része a WordPress működéséhez szükséges webkiszolgáló üzemeltetéséhez kapcsolódó rendszergazdai, valamint a WordPress sablonok és bővítmények fejlesztéséhez szükséges programozói ismeretek. Ezek ugyanis mind külön szakterületek, amelyek komoly képzettséget, tudást és tapasztalatot feltételeznek. Erre azonban a legtöbb weboldal-üzemeltetőnek nincs is szüksége: a webkiszolgáló üzemeltetése rábízható a tárhelyszolgáltatóra vagy a helyi rendszergazdára, a testreszabhatóságot pedig a nagy számban elérhető ingyenes vagy akár fizetős sablonok és bővítmények biztosít- ják, amelyek szinte bármilyen felmerülő igényre megoldást kínálnak.

A könyv elolvasása után az olvasó képes lesz arra, hogy igényei szerint testre szabjon egy WordPress weboldalt, azon különféle tartalmakat publikáljon, kezelje a felhasználókat és akár online közösséget építsen.

Ehhez pedig semmilyen különösebb előképzettséget nem felételez: aki a mindennapokban használ számítógépet, látogat közösségi oldalakat, levelezik ismerőseivel és boldogul egy egyszerű szövegszerkesztővel, annak a könyv segítségével a WordPress sem jelenthet különösebb kihívást.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.