A WordPress frissítése

A Vezérlőpult Frissítések menüpontja segítségével gondoskodhatunk a WordPress motor és a bővítmények naprakészen tartásáról. Ennek fontosságát pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni: csak úgy biztosítható az általunk üzemeltetett oldal biztonsága, ha folyamatosan gondoskodunk a frissítések telepítéséről.

A régebbi verziókban lehetnek ismert sebezhetőségek, amelyeket kihasználva illetéktelenek férhetnek hozzá oldalunkhoz, módosíthatják azt, vagy akár az általunk kezelt személyes adatokat (például a felhasználóink e-mail címe) is ellophatják. Egy felelős üzemeltethető pedig ezt nem engedheti meg magának, az oldal látogatói pedig joggal várják el, hogy ha egy hozzászólás miatt megadták például az e-mail címüket, azt megfelelő gondossággal kezelik majd.

Szerencsére a WordPress tartalomkezelő rendszer a 3.7-es kiadástól kezdve automatikusan telepíti a biztonsági frissítéseket, ezzel nagymértékben hozzájárulva a weboldalunk biztonságához.

A frissítésekhez kapcsolódóan érdemes lehet biztonsági mentést készítenünk a WordPress telepítésünkről: ennek része az oldalhoz kapcsolódó összes fájl és az adatbázis biztonsági mentése. Ennek menetéről a tárhelyszolgáltatója, vagy saját üzemeltetés esetén a használt operációs rendszer dokumentációja nyújt információkat.

A rendszeres biztonsági mentésről akkor is érdemes gondoskodni, amikor éppen nincs elérhető frissítés. A biztonsági mentést érdemes a kiszolgálótól fizikailag is elkülönített helyen tárolni, hogy az adatok akár egy szerverteremben bekövetkezett katasztrófahelyzet (például tűz, vízbetörés vagy földrengés) után is visszaállíthatók legyenek.

A frissítések telepítésére szolgáló képernyőt a Vezérlőpult alatt, a Frissítések pontra kattintva érhetjük el. Ha a legfrissebb WordPress kiadást használjuk, úgy itt a következő szöveg olvasható: „Ez a legfrissebb WordPress verzió!”

Szintén itt frissíthetjük a telepített bővítményeket és a sablonokat. Ha mindenből az aktuális verziót használjuk, úgy itt a következő szövegek láthatók:

Valamennyi bővítmény a legfrissebb verziójú.

Valamennyi sablon a legfrissebb verziójú.

Ha elérhető frissítés a WordPress motorhoz, a következő üzenet olvasható WordPress frissítés képernyőn:

Figyelem! Új WordPress verzió jelent meg!

A WordPress X.Y.Z–hu_HU verzióra történő frissítés automatikusan lehetséges, vagy a telepítőcsomag letöltését követően a telepítés kézzel végezhető el:

Az X.Y.Z. helyén értelemszerűen az aktuális WordPress frissítés verziószáma olvasható, például a WordPress 3.7-es kiadása esetében valahogy így: WordPress 3.7–hu_HU.

A frissítés telepítéséhez csak annyit kell tennünk, hogy rákattintunk az üzenet alatt a Frissítés most! feliratú gombra, amely automatikusan elvégzi a frissítést.

Fontos, hogy amennyiben magyar nyelven szeretnénk használni a WordPress tartalomkezelő rendszert, úgy a magyar nyelvű (hu_HU), és ne az angol nyelvű (en_US) változatot válasszuk!

Ugyanezen a képernyőn végezhetjük el az egyes bővítmények frissítését is. Ennek menete hasonló a WordPress motor frissítéséhez. A témáról bővebben a Bővítmények frissítése című fejezetben olvashat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.