A vezérlőpult

A vezérlőpult a WordPress adminisztrációs felületének azon része, amelyet a legtöbbet fogunk látni az oldalunk üzemeltetése során. Alaptelepítésben a vezérlőpult alól két menüpontot érhetünk el: a Kezdőlap, ahol az oldalunkkal kapcsolatos legfrissebb információk összefoglalását láthatjuk, valamint a Frissítések pontot, amelynek segítségével elvégezhetjük a WordPress motor, valamint a bővítmények frissítéseinek telepítését.

A Kezdőlap tetején összegyűjtve láthatjuk azon legfontosabb hivatkozásokat, amelyek hasznunkra lehetnek az elsők lépések során.

Innen egyetlen kattintással testre szabhatjuk az általunk használt sablont, vagy újat választhatunk, megkezdhetjük az első bejegyzésünk írását, létrehozhatunk egy oldalt, megtekinthetjük a weboldalunkat, kezelhetjük a widgeteket és menüket, ki- és bekapcsolhatjuk a hozzászólásokat, és elérhetjük a WordPress.org angol nyelvű útmutatóját, amely a kezdeti lépésekhez nyújt segítséget.

Az innen elérhető lehetőségekkel a könyv későbbi fejezetei foglalkoznak részletesen.

Ez alatt az Összefoglaló a jelenlegi állapotról táblázat látható, ahol láthatjuk a bejegyzéseink és oldalaink számát, és hogy hány kategóriát és címkét hoztunk létre eddig ezek rendszerezésére.

Szintén itt kapott helyet a hozzászólások számlálója, ahol láthatjuk, hogy eddig összesen hányan szóltak hozzá az oldalunkhoz, ebből hány hozzászólást fogadtunk el, hány van függőben, és hányat minősítettünk spamnek.

Ezen táblázatból leginkább az Interakció oszlop függőben pontját fogjuk az oldal napi működtetése során figyelemmel kísérni. Érdemes arra törekedni, hogy ez folyamatosan nulla legyen.

A hozzászólások kezeléséről részletesebben a Hozzászólás című fejezetben olvashat majd.

Az Összefoglaló a jelenlegi állapotról táblázat alsó sávjában láthatjuk, milyen sablont állítottunk be, hány widgetet helyeztünk ki, valamint az aktuálisan használt WordPress motor verziószámát. Egyes bővítmények további információkat is megjeleníthetnek itt.

Az Összefoglaló a jelenlegi állapotról táblázat alatt a Legutóbbi hozzászólások listája látható. Innen közvetlenül fogadhatunk és utasíthatunk el hozzászólásokat, válaszolhatunk azokra, szerkeszthetjük, megtekinthetjük az előzményeit, spamnek jelölhetjük, vagy akár azonnal a lomtárba is dobhatjuk. Ez nagy segítséget jelenthet az oldalunk napi moderációja során, hiszen így egy kattintással elérhetünk minden, hozzászólásokkal kapcsolatos gyakran szükséges funkciót.

A Legutóbbi hozzászólások alatt a Bejövő hivatkozásokat látjuk, amelyet a Google Blog Search (http://www.google.com/blogsearch) szolgáltatástól kérdez le az oldalunk. Ne essünk kétségbe, ha a widget nem talált egyetlen bejövő hivatkozást sem, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy ettől még az oldalunk lehet látogatott, és más forrásokból is érkezhetnek hivatkozások.

A Kezdőlap jobb oldali oszlopának tetején látható a Gyors vázlat, amelyet villámgyors blogolásra használhatunk. Ez egy egyszerű kis szerkesztőablak, ahol megadhatjuk a bejegyzés címét, begépelhetjük a szöveget, médiafájlokat csatolhatunk, és címkékkel láthatjuk el írásunkat. Ez ugyan‌ hosszabb, komolyabb bejegyzések megírására kevésbé alkalmas, de arra, hogy egy képet kitegyünk egy néhány soros megjegyzéssel, vagy hogy a személyes blogunkba beírjuk, hogy „ma sem történt semmi érdekes”, tökéletes.

Gyors vázlat, alatt láthatjuk a Legutóbbi vázlataink listáját, vagyis a már megírt, de még nem publikált bejegyzéseinket.

Amennyiben nincs publikálatlan bejegyzésünk, úgy itt a Jelenleg nincs egy vázlat sem szöveg olvasható.

A vázlatok alatt láthatók a WordPress keretrendszerrel kapcsolatos érdekes hírek és hasznos információk. Itt értesülhetünk például a fejlesztéssel kapcsolatos fejleményekről, az újabb kiadások megjelenéséről, és más tudnivalókról.