WordPress telepítése lépésről-lépésre 9

WordPress használata kezdőknekA WordPress egyike a legegyszerűbb honlapmotoroknak, amit telepíthetsz a tárhelyeden. Sok szolgáltató ajánl manapság telepítést egyetlen kattintással Installatronon, Softaculuson, Fantasticon keresztül. Most, hogy kicsivel nagyobb rálátásod lesz a dologra, megteheted ezt magad is. A folyamat nehézségi foka igen alacsony, körülbelül 5 percet vesz igénybe a teljes művelet…

Fontos: Mi csak azt mutatjuk meg, hogyan telepítsd a WordPress-t, de az önmagában soha nem olyan hatékony, mint amennyire a bővítményekkel és egyéb eszközökkel eljuthat.

WordPress-telepítés lépésről lépésre

Ez az útmutató képek segítségével lépésről lépésre mutatja meg, hogy mire van szükséged, és mit kell tenned ahhoz, hogy tárhelyeden telepíteni tudd a WordPress-t.

1. A WordPress letöltése

Az első lépés, hogy letöltöd a WordPress legújabb verzióját. Töltsd le a fájlt és csomagold ki. Majd az FTP programod (FileZilla) segítségével töltsd a fájlokat a választott mappába.

Például: ha egy /blog kategóriába szeretnéd, akkor töltsd a /public_html/blog/ alá.

2. MySQL adatbázis létrehozása

Mi DirectAdmin-t használunk a tárhely fiókok kezelésére. A következő linken egy kisfilmen mutatjuk be, hogy ezen a kezelőfelületen keresztül hogyan hozhatunk létre adatbázist:

http://tarhelydomain.com/segedletek/directadmin-tarhely-hasznalata/adatbazis-letrehozas/

Ha te más rendszert használsz, pl. cPanelt, akkor kérj útmutatást a tárhelyszolgáltatódtól.

3. Telepítés futtatása

A WordPress új verziójával már nem kell többet a config.php fájlt szerkesztened. Egyszerűen csak írd be a böngésződ címsorába annak a könyvtárnak az url-jét, ahová felmásoltad a fájlokat.

Például: ha a domainneved blog nevű almappájába szeretnéd telepíteni a WordPresst, akkor használd a következő útvonalat: http://www.atedomainneved.hu/blog/

Ez egy – az alábbihoz hasonló – képernyőképet indít majd el:

WordPress telepítése lépésről-lépésre - 1. rész

Majd tovább lépve a következő képet kapod:

WordPress telepítése lépésről-lépésre - 2. rész

Végül pedig ki kell töltened az adatokat:

WordPress telepítése lépésről-lépésre - 3. rész

Az adatbázis névhez használd a felhasznaloneved_adatbazisneved formát. Ugyanez vonatkozik a felhasználónévre is. A jelszó egyértelmű. Azt írd be, amit az adatbázis létrehozásánál megadtál. A prefixhez pedig használhatod az alapértelmezett wp_előtagot, vagy biztonságosabb, ha sajátot találsz ki pl. blog_, vagy lap_ stb.

Ha a Mehet gombra kattintasz, ehhez hasonló oldalt fogsz majd látni:

worWordPress telepítése lépésről-lépésre - 4. rész

A telepítés elkezdése után pedig ezt a képet kapod:

WordPress telepítése lépésről-lépésre - 5. rész

Biztonsági szempontból javasolt, hogy lecseréld az admin felhasználót valami másra!

Győződj meg róla, hogy kivetted a pipát a kis négyzetből, ha nem szeretnéd, hogy a blogodat lássák a keresőmotorok. Ha üzletről van szó, akkor mindenképp hagyd ott a jelzést, hogy megtalálhassanak! Fontos, hogy valódi e-mail címet adj meg, mert ha bármi történik, és esetleg a böngésződ „megadja magát”, és nem őrzöd a jelszót sehol, akkor oda tud neked küldeni a rendszer egy jelszó emlékeztetőt.

Ha a WordPRess telepítése gombra kattintottál, egy hasonló megerősítő ablakot fogsz látni, mint itt alább:

WordPress telepítése lépésről-lépésre - 6. rész

Kész is vagy!

A fenti lépés után a telepítés befejeződött, be is léphetsz a WordPress adminfelületre a következő címen keresztül:

http://www.atedomaineved.hu/wp-admin

Bár a telepítés készen van, vár még rád néhány dolog, mint például a megfelelő sablon (az oldalad kinézete múlik rajta), kiegészítők (pluginok), valamint blogod reklámozásának módja.

Folytasd az olvasást a Javasolt WordPress bővítmények útmutatóval, az bizonyára segíteni jó néhány kérdésben.

9 thoughts on “WordPress telepítése lépésről-lépésre

 1. Reply József Nagy Jan 12,2014 12:14 pm

  Sajnos a domain.hu/wp-admin begépelése után csak egy fehér képernyő fogad.. van valami tippetek ennek a megoldására?

 2. Reply József Nagy Jan 12,2014 11:58 am

  Sziasztok! Mi van olyankor ha végigcsinálom a telepítést, megjelenik a domain-em beütése után a kezdőoldal (tesztoldal) és nem tudok bejelentkezni?

 3. Reply Légrádi Zoltán Jul 9,2013 9:07 pm

  Sziasztok! Mi van akkor ha már a telepítő is angolul jön fel és telepítés után is minden angol? Én innten töltöttem le a magyar telepítőt: wphu.org/letoltes

  • Reply admin Jul 10,2013 12:20 pm

   Szia,

   a wp-config.php fájlba ezt állítsd be: define(‘WPLANG’, ‘hu_HU’); és bizonyosodj meg róla, hogy a wp-content/languages mappa létezik és tartlamazza a hu_HU-s fájlokat.

 4. Reply Dodi Jan 31,2013 6:54 pm

  Mivan akkor ha nem akarja egyszerre feltölteni a fájlokat ? olyan idegesítő és így nem tudom mi az amit feltöltött mi az amit nem. És hát így persze, hogy nem működik a telepítés.

  • Reply admin Feb 19,2013 9:25 am

   SZerintem használj a feltöltéshez filezilla-t. Ebben be tudod állítani, hogy mi legyen a már feltöltött fájlokkal és azt is látod, hogy mit nem sikerült feltöltenie. De a legjobb, ha keresel egy jó tárhelyszolgáltatót. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.