WordPress magyarul 1

Sok kezdőnek problémát okoz, hogy a WordPress telepítés után nem magyar nyelvű. Ez leginkább akkor fordulhat elő, ha a WordPress hivatalos oldaláról töltöd le a telepítő csomagot, amely nem tartalmazza a magyar nyelvi beállításokat. Ilyenkor neked kell elvégezni a magyarítás lépéseit, de ne aggódj! Az itt leírt útmutató alapján nem fog gondot okozni a művelet és a végére egy magyarul tudó WordPress lesz a jutalmad! 🙂

Hogyan kell magyar nyelvűvé tenned a WordPresst?

Kezdjük talán rögtön ott, hogy ha a hivatalos magyar verziót töltöd le és telepíted, máris megkíméled magad. A legfrissebb verziót mindig itt találod: http://hu.wordpress.org/releases/#latest

Azonban, ha már telepítetted az oldalt, akkor jönnek a következő lépések.

1. Töltsd le a magyar nyelvi fájlt a számítógépedre. Ezt mindenkor a hivatalos SVN-ből tudod megszerezni. A honlapod aktuális WordPress verziójának megfelelő fájlokat a verziószám alatti messages mappában találod. Ennek a mappának a tartalmát kell letöltened.

2. Kapcsolódj a WordPress oldaladhoz FTP-n keresztül és hozd létre a szükséges languages nevű mappát a /wp-content/ alkönyvtárban.

Ha helyesen jártál el, akkor lesz egy ilyen könyvtárszerkezeted: /wp-content/languages.

3. Töltsd fel a .mo kiterjesztésű nyelvi fájlokat a /wp-content/languages mappába.

Ekkor a /wp-content/languages mappád tartalma a következő lesz:

hu_HU.mo
– ms-hu_HU.mo
és
continents-cities-hu_HU.mo

A hivatalos SVN-ről letöltött mappában több mindent is találhattál. Ezek közül a twentyeleven és a twentyten az alapértelmezett sablonokat tartalmazza. Ezekre a következő lépésben lesz szükséged. A .po kiterjesztésű fájlokra csak akkor lesz szükséged, ha szeretnél a fordításban módosításokat eszközölni. Ezt nem kell feltöltened a tárhelyedre!

4. Ez a lépés csak akkor fontos, ha a WordPress alap Twentyen sablonját szeretnéd használni! Ez esetben töltsd fel a hu_HU.mo fájlt a telepített WordPress-ed wp-content/themes/twentyten/languages/ alkönyvtárba.

Nyelvi lokalizáció beállítása

 

5. Ehhez töltsd le a számítógépedre telepített WordPress-ed gyökér könyvtárából a wp-config.php fájlt – csinálj róla egy biztonsági másolatot mondjuk backup-wp-config.php néven – és nyisd meg szerkesztésre a Jegyzettömb (Notepad) nevű programmal. Használhatod még a Notepad++ vagy PSPad nevű szerkesztő programokat is.

Figyelem! Ne használj office jellegű programot a szerkesztéshez!!!

6. Miután megnyitottad a Jegyzettömbbel a wp-config.php fájlt, keresd meg a define (‘WPLANG’,’ ‘); részt.
Így fog kinézni:

// Change this to localize WordPress.  A corresponding MO file for the

// chosen language must be installed to wp-content/languages.

// For example, install de.mo to wp-content/languages and set WPLANG to 'de'

// to enable German language support.
define ('WPLANG', '');

majd módosítsd a következőre:

define ('WPLANG', 'hu_HU');

Ne felejtsd el elmenteni a wp-config.php fájlt!

7. Töltsd fel a magyar nyelvi lokalizációra cserélt wp-config.php fájlt a telepített WordPress mappád gyökér könyvtárába.

Ezzel készen is vagy! Ugye nem volt bonyolult? Ha kérdésed van tedd fel bátran! Segítünk!

One comment on “WordPress magyarul

  1. Reply sorio aug 29,2012 11:48 de.

    Köszi szépen, nagyon hasznos leírás volt! Pont ezt kerestem!

Hozzászólás