Keresőbarát URL-szerkezet a WordPress-ben

A WordPress URL-szerkezetet alapértelmezettként nem a kifejezetten felhasználó-barát. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, hogyan tehetjük a SEO-barát URL-szerkezetet egyúttal felhasználó-baráttá is. A permalink-, és url-struktúrát szinonimaként használjuk…

Miért éppen SEO-barát URL-szerkezet?!

A SEO-barát struktúrával növeled az esélyét annak, hogy a keresőmotorokban (mint pl. a Google és a többiek) jobb (magasabb) helyezést érj el. Ami alapesetben a lehető legnagyobb forrása az oldalunkra látogató új látogatóknak. A mi SEO-s tapasztalataink alapján állítjuk, hogy a Google kiemelt hangsúlyt fektet az url-szerkezetre, éppen ezért mindenképp javasoljuk, hogy olvasd végig a mostani bejegyzést – is!

A folyamat kezdete

Mint már a bevezetőben említettük, a WordPress URL-szerkezete eléggé mechanikus, egyáltalán nem felhasználóbarát, mi több, nem is keresőbarát.

https://wordpresskezdoknek.hu/?p=123

Fent láthatjuk, hogyan is fest egy alapértelmezett URL-szerkezet a WordPressben. A cél az lenne, hogy barátságosabb legyen a szerkezet, ami azt jelenti, hogy a felhasználók (olvasók) már a cikk elolvasása előtt tudják, hogy miről szól a bejegyzés – abból, hogy ránéznek az url-re. Ugyanez a cél a keresőmotorok esetében is igaz.

1.  Nyisd meg a Közvetlen linkek opciót

Keresőbarát linkek WordPressben

Először is meg kell nyitni a permalink beállítására szolgáló oldalt a WordPress admin felületén keresztül (Beállítások – Közvetlen linkek). Ott valami hasonlót fogsz látni, mint a fenti képen. Itt az ötödik opciót kell választania:  Saját szerkezet

2. Válaszd ki a neked leginkább megfelelő url-szerkezetet

Egy URL-t sokféleképpen szerkeszthetünk. A WordPress felajánl néhány lehetőséget (2,3,4), de véleményünk szerint ezek nem feltétlenül a legjobb választások.

Mi az alábbi szerkezetet javasoljuk:

/%category%/%postname%.html

vagy akár használhatod így is:

/%category%/%postname%/

Ennek a dokumentációnak a segítségével URL-szerkezete olyan kulcsszó-gazdag lesz, mintha tartalmazná a kategória és a cím kulcsszavait egyaránt. Mint ez a következő is:

https://wordpresskezdoknek.hu/wordpress-kezdoknek/wordpress-telepitese-lepesrol-lepesre.html

Miközben a fenti lehetőségeket ajánljuk, van még egy sor másik lehetőség is az URL-ek szerkesztésére. Mi magunk már használatban is próbáltunk különböző utakat. Ahhoz, hogy a tudjuk a lehetséges URL-kombinációkat, néhány cimke:

  • %year% – A cikk évszáma, például 2004
  • %monthnum% – hónap, például 05
  • %day% – nap, például 28
  • %hour% – óra, például 15
  • %minute% – perc, például 43
  • %second% – másodperc, például 33
  • %postname% – a poszt címének egy „egyszerűsített” változata. Vagyis, ha a cím WordPress használata kezdőknek, akkor így fog kinézni az url-ben: wordpress-hasznalata-kezdoknek.
  • %post_id% – a bejegyzés egyedi sorszáma, például 423
  • %category% – a kategória nevének „egyszerűsített” változata pl. WordPress kezdőknek így néz ki: wordpress-kezdoknek
  • %author% – a szerző nevének „egyszerűsített” változata

A címkékről további információkat olvashatsz a WordPress Codex for Permalinks cikkben.

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő kombinációt, másold a mezőbe, és kattints a „Változtatások mentése” gombra.

Ezzel a .htaccess fájlok automatikusan frissül, és az URL-megváltozik. Mindenképp azt javasoljuk, hogy ezen a folyamaton még az oldal indulásakor szaladj végig, hogy később ne kelljen újraindexelni az oldalt a keresőmotorokban….

Sok szerencsét és jó helyezéseket a keresőkben!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.