Kategória létrehozása WordPressben 6

Kategóriák létrehozása - WordPress kezdőknekFolytatjuk kezdőknek szóló alapozó cikksorozatunkat. A WordPress egyik legfontosabb jellemzője, hogy a bejegyzéseket különböző kategóriákba rendezhetjük. Ennek segítségével felhasználóink könnyebben igazodnak el a bejegyzések között, és hamarabb megtalálhatják, amit keresnek. Néha szükség van arra is, hogy alkategóriákat hozzunk létre. Ebben a cikkben lépésről lépésre mutatjuk be a folyamatot, aminek végeredménye egy új kategória vagy alkategória a WordPressben.

A leírás a WordPress 3.1.3 alapján készült, tehát a képeket is ezen verzió alapján készítettük.

Kategória hozzáadása

 

Új kategória létrehozása a WordPressben

Több lehetőségünk is van a feladat végrehajtására. A leggyakrabban úgy történik, hogy a kategóriák menüpontra kattintunk: Bejegyzés » Kategóriák (Posts » Categories) Ide írhatjuk, az új kategória nevét.

Kategória létrehozása WordPress alatt

A keresőbarát nevet (slug – tipikusan kisbetűket, számokat és alulvonást tartalmaz) hagyhatod üresen is, hacsak nem akarsz speciális URL-t.

Például: kategóriád neve Kezdőknek, te nyugodtan kiegészítheted egy (vagy több) kulcsszóval is:

Saját közvetlen link a WordPress kategóriánál

Figyelj, hogy ne jelöld be a szülő kategóriát, mivel ez a legfelső szintű kategóriád.

 

Kategória létrehozása cikkírás közben

 

Egy másik gyors lehetőség kategória hozzáadására, ha ezt a bejegyzés írása közben tesszük. Gyakran előfordul, hogy cikkírás közben kiderül, hogy az adott cikk nem nagyon illik bele egyik már meglévő kategóriába sem – ilyenkor jön jól ez a lehetőség.

WordPress kategória létrehozása cikkírás közbenFigyele
m! Nem érdemes minden egyes bejegyzéshez új kategóriát létrehozni!

A kategória-rendszer legyen érthető, letisztult, csak akkor hozzunk létra újat, ha az feltétlenül szükséges! Esetleg támpontot adhat, ha megnézzük a hasonló oldalak felépítését. Ez egyébként is erősen ajánlott lépés…

Fontos: ez a módszer csak egy kényelmes lehetőség… Itt nincs lehetőség keresőbarát név megadására, és nem írhatunk hozzá bemutatást sem. Tehát mindenképp győződj meg róla, hogy rendesen megszerkeszted a felvett kategóriát, mielőtt még további bejegyzéseket közölnél alatta!

Most már létrehoztuk a kategóriákat, de néha még ez sem elég az oldal megfelelő szervezettségéhez. Különösen akkor nem, ha nagyméretű oldalban gondolkozunk, vagy akár egy hírportálban vagy szakmai magazinban.

Például ha van egy olyan weblapod, amin híreket jelenítesz meg, akkor bölcsen teszed, ha a népszerűbb témáknak alkategóriákat hozol létre. Mondjuk felosztod belföld, külföld alkategóriákra ha a hírekről van szó (ami egy főkategória). Ilyen módon a blogod még szerkesztettebbnek, szervezettebbnek tűnik majd.

Alább láthatod (olvashatod) hogyan hozhatsz létre alkategóriákat a WordPress-ben:

 

 

Alkategória létrehozása WordPressbenAlapvetően a korábban ismertetett lépéseket kell követni, amiket a főkategóriák beállításánál már átnéztünk, azzal a kivétellel, hogy ezúttal már bejelöljük a szülőkategóriát.

Ha használod a SEO-barát url-struktúrát, és a kategóriák benne vannak az url-ben, akkor a bejegyzés linkje így fog kinézni:

https://wordpresskezdoknek.hu/fokategoria/alkategoria/cikk_cime

Nagyon ajánljuk, hogy semmiképp nem menjen lejjebb a második szintnél (alkategóriák esetében), mert onnantól már csak kuszálódnak a dolgok, egyre „rendetlenebb” lesz az oldal…

Ha az idő múlásával valamiért alkategóriává módosítanánk egy szülőkategóriát, nincs már dolgunk, mint bemenni a Bejegyzés » Kategóriák  (Posts » Categories) menüpontba, majd a választott kategóriára húzzuk az egeret, és rákattintunk a Szerkesztés gombra, majd egyszerűen bejelöljük a szülőkategóriát.

Reméljük, hogy a segítségére voltunk ezzel a bejegyzéssel, és a jövőben sikeresen fogja kezelni a kategória-rendszerét. Nagyon fontos része a blognak, mindenképp tudnia kell, hogyan működik jól!

6 thoughts on “Kategória létrehozása WordPressben

 1. Reply david Dec 18,2012 9:31 pm

  Szia admin! És a menü URL- részét hol tudom modosítani?!

  • Reply admin Jan 27,2013 12:22 pm

   Szia, ha a kérdésed jól értem, akkor az urlt a Megjelenés > Menük menüpontnál tudod módosítani.

 2. Reply asanyi Oct 27,2012 6:14 pm

  Üdv!
  Lehet nem pont idevág, de hogy tudom azt elérni, hogy egy menü aminek vannak almenüpontjai, ne mutasson sehova? Tehát pl. Szervezet főmenüpont, Történet, Felépítés almenükkel csak az almenüpontokra kattintva töltődjenek be a nevezett oldalak, de a szervezet-re kattintva ne! (Most egy üres szervezet oldal jön be).
  Köszönöm: asanyi

 3. Reply Csík Anita Aug 5,2012 3:27 pm

  Üdv!

  Ha jól látom Önöknél a kategóriák a menüpontok is, ezt hogyan tudom megvalósítani a honlapomon?

  Köszönöm: Anita

  • Reply admin Aug 5,2012 9:10 pm

   Kedves Anita!

   A Megjelenés -> Menük szekcióban tudsz menüt meghatározni és ahhoz a kategóriákat, mint menüpontokat hozzárendelni. Az újabb wordpress sablonoknál ez működik

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.