Hogyan készítsünk képgalériát WordPress-ben? 2

Képgaléria készítése WordPress-ben

Az első lépés, amit meg kell tenned, hogy létrehozol egy új bejegyzést. Ha esetleg már meglévő bejegyzéshez szeretnél galériát csinálni, akkor a bejegyzés szerkesztésére kell kattintanod. Ha ott vagy a szerkesztői felületen, akkor csak a ‘Média hozzáadása’ (Add Media) gombra kattints.

Képfeltöltés

Ez megnyitja majd a WordPress média-feltöltőjét. Itt a ‘Galéria létrehozása‘ (Create Gallery) linkre kattints, amit a képernyő bal oldalán találsz. A galériához képet hozzáadhatsz akár a gépedről feltöltve, akár már meglévő mappából is választhatsz a médiakönyvtárból (ez utóbbiak a már korábban feltöltött képeket jelentik.) Nincs más dolgod, mint kiválasztani azokat, amelyeket az albumba szánsz, és rájuk kattintani.

Galéria létrehozása

Ha kiválasztottad az összes képet, amit a galériához akarsz adni, kattints az ‘Új galéria létrehozása‘ (Create New Gallery) gombra a média-feltöltőben. A média-feltöltő mutatni fogja a kiválasztott képeket a Galéria-szerkesztése (Edit Gallery) nézetben. Itt még hozzá tudsz adni —- a képekhez, változtathatsz a galéria beállításain, és módosíthatod a képek sorrendjét is egyszerűen úgy, hogy fogod, és oda húzod, ahová szeretnéd a sorban. Amikor elkészültél a szerkesztéssel, kattints a ‘Galéria beszúrása‘ (Insert Gallery) gombra.

Képsorrend meghatározása

Ez a gomb bezárja a média-feltöltőt, és elhelyezi a galéria kódját az aktuális WordPress bejegyzésben. Ha a Grafikus-t használod, akkor látni fogsz egy kis szerkesztődobozt a bejegyzésben, ami jelzi, hogy ott egy galéria-kód van.

Beillesztett galéria

Ha egyszerű szövegszerkesztőt használsz a cikkeid megírásához, akkor egy rövidkódot fogsz látni a bejegyzésben, valahogy így:

Ellenőrizd a galériádat úgy, hogy rákattintasz az Előnézet (Post Preview) gombra. Ha nem vagy elégedett a látvánnyal, akkor még mindig kattinthatsz a Média hozzáadása (Add Media) gombra, és szerkesztheted tovább a galériát. Újrarendezheted a képeket, növelheted vagy csökkentheted az oszlopok számát, hozzáadhatsz újabb képeket, leírásokat, vagy akár el is távolíthatsz a már feltöltöttek közül. Ha a sok „sakkozás” után végül tényleg azt látod, amit szeretnél, közzéteheted a bejegyzést, és a galéria mindenki számlára láthatóvá válik.

És igen, a másik jó hír az, hogy ezt a technikát alkalmazhatjuk weboldalakon is, nem csak blogok esetében. Tehát ha egy WordPress-oldalhoz szeretnél galériát hozzáadni, kövesd ugyanezeket a lépéseket.

Most, hogy elkészült a képgalériánk WordPressben, nézzük, hogyan lehet egy kicsit még csinosabbá, könnyebben böngészhetőbbé tenni!

Galériaképek bemutatása Carousel-ben

A carousel-nézet a WordPress-es galériákban nagyon hasonlít a Facebook képelrendezéséhez. Eredetileg ez a a Jetpack plugin részeként indult, ami a wordpress.com által megjelentetett bővítmény-gyűjtemény. A Jetpack-el azonban az a gond, hogy használatához mindenképp csatlakoztatnod kell oldaladat a wordpress.com-hoz, még akkor is, ha erre egyébként semmi szükséged nincs. Aztán néhányan elhatározták, hogy a Carousel-plugint elválasztják a Jetpack-ről, és egyedi bővítményként fogják elérhetővé tenni mindenki számlára, aki használni szeretné.

carousel-without-jetpack

Ahhoz, hogy te is használhasd a carousel plugint, először telepíteni és aktiválni kell a Gallery Carousel Without JetPack (Carousel Jetpack nélkül) nevű bővítményt. Miután aktiváltad, más dolgod nincs is, nem kell semmit konfigurálni, beállítani, csak irány a galéria-bejegyzés, és kattints egy képre a galériában, hogy lásd az eredményt! Ha nem bírnád ki addig ;).

Néhány dolgot meg is tudsz változtatni a bővítményben. A beállításhoz irány a Beállítások/Médiatár (Settings/Media) legördülő menü, a képgaléria carousel-jében. Itt választhatsz fekete vagy fehér hátteret, vagy le is tilthatod magát a carousel-nézetet is.

Carousel galéria

Van még bőven egy csomó más lehetőség is, hogy gyönyörűbbnél gyönyörűbb albumokat csináljunk WordPressben, de igazából a legtöbb felhasználónak pont tökéletes az alapértelmezett galéria…

2 thoughts on “Hogyan készítsünk képgalériát WordPress-ben?

 1. Reply cibak185 Nov 5,2016 11:24 am

  Üdv! A következő problémám/kérdésem lenne.
  Azt szeretném, ha a bejegyzésben létrehozott galéria megjelenne a Galéria oldal/kategórián belül is. Vagy fordítva is jó. Ha létrehozok egy galériát, azt be lehessen illeszteni a bejegyzésbe. Ha csak a galéria URL-jét illesztem be, csak egy link lesz ott, galéria előnézet nélkül. Van erre megoldás?

  • Reply Bidu Nov 9,2016 12:09 pm

   Szia! Maga a galéria nem fog megjelenni a kategóriák között, de postokba beszúrhatod. Itt találsz segítséget hozzá: https://codex.wordpress.org/Gallery_Shortcode

   Illetve itt egy másik cikk is:
   https://code.tutsplus.com/articles/the-wordpress-gallery-shortcode-a-comprehensive-overview–wp-23743

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.