Hogyan írhatsz új bejegyzést honlapodra és hogyan használhatod ki az összes lehetőségét 10

Cikkírás WordPressbenEgy újabb cikk a kezdőknek szóló sorozatunkban! Annak ellenére, hogy az új bejegyzés megírása nagyon egyszerű és magától értetődő feladat a WordPressben, mégis azt gondoltuk, hogy végigmegyünk az összes lehetőségen, így biztosan sikeresen meg tudod majd írni az első WordPress bejegyzésedet… Jó néhány ügyféllel dolgoztunk már és elég gyakran bizonytalanságot és némi félelmet tapasztaltunk – főleg kezdőknél – a kezdeti lépéseknél.  Sokan attól tartanak, hogy elrontanak, összekevernek valamit, azért, mert valójában nem tudják pontosan, hogy mit is fognak csinálni… Ez a cikk tehát azért született, hogy átsegítsen az első WordPress bejegyzésed megírásán, miközben megmutatja a használható lehetőségeket.

Ne aggódj! Van egy jó hírünk. Neked is menni fog… 🙂

A szerkesztőfelület

Új cikk írása a WordPress-ben

Így néz ki az a felület, ahová írhatunk. Azért nem ilyen színes persze… 🙂 Ha valakinek mégsem teljesen ugyanilyen, akkor az azért lehet, mert ki van kapcsolva a vizuális szövegszerkesztő. Korábban javasolt volt a kikapcsolása, azonban most már egész jól működik. De ha te szeretnéd, természetesen kikapcsolhatod bármikor, bár azért a szöveg további formázásához, némi html ismeretre szükséged lehet ekkor.

Nos, akkor nézzük a címmezőt, ami elég feltűnő a lap tetején. Alatta pedig rögtön ott látszik a közvetlen link szerkezet, ami majd lehetővé teszi az url-ek módosítását.

Ahhoz, hogy SEO-barát urleket használhass, módosítanod kell az alapértelmezett beállításokat. Erre egy másik cikkben térünk ki. A SEO-barát url-be rakhatod a fontos kulcsszavakat. A szövegszerkesztő bal alsó sarkában talász egy szószámláló alkalmazást is.

A jobb oldalon alul  láthatod az utolsó mentett állapotát a cikkednek.

Képek beszúrása a cikkbe

A szövegszerkesztő felület fölött pedig a Feltöltés/beszúrás ikonjait láthatod – a közvetlen link alatt – , melyekkel a média elemeket adhatod hozzá a cikkedhez. Ebben a sorban az első ikonra kattintva tötlheted fel a cikkhez tartozó képeket.  Kép beillesztése a cikkebe három féle forrásból történhet. Ha az ikonra kattintasz, akkor a következő képet látod majd:

1. feltöltöd a saját számítógépedről. Tallózol és a feltöltés gombra kattintasz, majd kitöltöd a mezőket.

Hogyan tölthetsz fel képet a WordPressa cikkhez

2. egy másik weboldalról húzod át a képet:

Kép hozzáadása egy másik weboldaról url-en keresztül

3. egy már korábban feltöltött képet szúrsz be a cikkedbe a Médiatárból:

Kép beszúrása a Médiatárból

Mi most csak azt mutattuk meg, hogyan adjunk hozzá egy képet a bejegyzéshez, de ez alapján – ugyanezen a módon – adhatunk hozzá videót és zenét is, így ezekről most nem mutatunk külön képernyőképet.

Cikkek publikálása


Bejegyzések állapotai WordPress-benKözzététel előtt
lehetőséged van megnézni a bejegyzést (Előnézet), és ezt javasoljuk is, hogy megtedd! Így látni fogod, hogy minden úgy fest-e, ahogyan szeretnéd. A cikkeknek különböző státuszai lehetnek, de a közzététel előtt mindössze kettőből választhatunk: az egyik a Vázlat (Draft), a másik pedig egy Függőben lévő (Pending Review) státusz. Az utóbbi lehetőség a honlap társszerkesztői számára van kitalálva. Ők azok, akik szerkeszthetik, írhatják a weblap cikkeit, de a megjelenést mindig jóvá kell hagynia az adminisztrátornak.

Egy másik lehetőség a Nyilvánosság (Visibility). Alapértelmezett beállításban a cikk Nyilvános, de itt lehetőségünk van jelszavas védelmet tenni az egyes cikkekre, így csak azok a felhasználók láthatják, akik tudják a jelszót. Ha bejelöljük a Jelszóval védett opciót, akkor megjelenik egy szövegbeviteli mező, ahová beírhatjuk a megfelelő jelszót.

Egy másik lehetősé a Magánjellegű státusz, ami a külső felhasználóktól „védi” a bejegyzést, így csak adminisztrátorok és regisztrált felhasználók tudják elolvasni. Itt fontos kiemelni, hogy a Jelszóval védett és a Magánjellegű státusz tehát nem azt jelenti, hogy senki sem láthatja, sőt…

Ha az általad használt sablon támogatja azt a funkciót, hogy egyes bejegyzéseket folyamatosan a kezdőoldalon tartsunk, akkor be tudod jelölni a „Legyen folyamatosan a kezdőoldalon!” lehetőséget, és a cikk az oldal tetején fog megjelenni minden más bejegyzést megelőzve egészen addig, ameddig szeretnénk… Használd ezt a funkciót akkor, ha valamit szeretnél az olvasóid szeme előtt tartani.

Végül, de természetesen nem utolsó sorban lehetőségünk van a bejegyzés időzítésére is. Ez egy igazán hasznos funkció. Hiszen előre megírhatod a cikkeket, amik azután a kíván időpontban aktiválódnak az oldalon. Egy kis előre elvégzett “munka” után nyugodtan szabadságra mehetsz tehát. Olvasóid így is mindig friss információkhoz juthatnak honlapodon.  Annyi bejegyzést időzíthet különböző időpontokra, amennyit csak akarsz…

Miért nem működik az időzítés rendesen?

Előfordult már veled, hogy megcsináltad az időzítést, de a cikk mégsem a beállított időpontban jelent meg?

Ez azért lehetett így,  mert nem állítottad be a megfelelő időzónát. Beállításának egyedüli módja egyszerű:

Beállítások / Általános menüpont, majd lefelé gördítve egyszer csak feltűnik, az Időzóna, és ott már lehet is módosítani. Válaszd az Európa/Budapest sort és megkapod a helyes magyar időzónát.

Időzóna beállítása a WordPress-ben

Az időzóna kiválasztásakor figyelnünk kell arra is, hogy pontosan hány óra van. Ezt az adatot a szerverbeállításából veszi a  WordPress. Tehát, ha nem megfelelő, akkor beszélj a tárhelyszolgáltatóddal.

Mivel itt nem használhatjuk a délelőtt és délután megjelöléseket (am, pm), a 24-órás formátumban kell megadni a pontos időt. Amint a dátum és időbeállítás megtörtént, a publikálás gomb átváltozik időzítővé. Miután készen vagyunk a cikk megírásával, csak rá kell kattintani az időzítésre (Schedule), és a bejegyzés az ott megadott időpontban jelenik majd meg.

A cikk összefoglalója

 

A WordPress bejegyzés kivonata

A Kivonat (Excerpts) egy újabb remek lehetőség a WordPressben. Ha megnézed az egyes kategóriákat, mint például a WordPress kezdőknek kategóriát, akkor látni fogod, hogy miről beszélek.  Nem teljes cikkeket látod, hanem helyette csak összefoglaló leírásokat az egyes bejegyzésekről. Ezt hívjuk kivonatnak.

Ez egy nagyon okos megoldás, amit sokan használnak arra, hogy növeljék az oldalletöltések számát. Látogatónk mondjuk a Kategória oldalon „landol”, majd kattint a hozzátartozó oldalra, hogy elolvassa a bejegyzést. Ezzel elkerüljük azt is, hogy duplumok készüljenek. Ez a lehetőség csak akkor fog működni, ha az általunk használt sablon kompatibilis vele.

Ha a te honlapod nem támogatja a kivonatok megjelenítését, akkor egy gyors módosítással ezen javíthatsz. Nem egy ördöngősség… Nyisd meg pl.  az index.php fájlt a Megjelenés/Szerkesztő menüpontnál és keresd ki a következő sort:

<?php the_content(); ?>

erre a sorra:

<?php the_excerpt(); ?>

Visszakövetés – miről van szó?

Amikor bejegyzést írunk a WordPressben, elképzelhető, hogy más oldalakat forrásként használunk, vagy referenciaként külső bejegyzéseket linkelünk.  A WordPress-ben van egy módja annak, hogy ezeket nyomonkövessük, ezt hívjük trackback-eknek. A rendszer, ha nem is mindig, de legtöbbször magától felderíti a külső linkeket és megjegyzi a másik oldalt, ahonnan idéztünk. Ezért, ha a másik oldal – ha szeretné -, kilistázhatja a trackback-jeinket a hozzászólások alatt. De akár URL-t is megadhatunk, ha meg akarjuk erősíteni a trackback-ek küldését az adott linkekre. Az alábbi képen látható, hogy ezt melyik mezőben tehetjük:

Visszakövetés beállítása WordPress-ben

Kategóriák és cimkék (kulcsszavak)

 

Kulcsszavak beállítása a WordPress-ben

A jól szervezett WordPress-honlap az alapja a sikernek és a fejlődésnek. Bölcs dolog kategóriákba sorolni a bejegyzéseinket, és kapcsolódó címkékkel (kulcsszavakkal) ellátni, hogy olvasóinkat ezekkel is segítsük a tájékozódásban.  A cimkéket azután egy “felhőben” is megjeleníthetjük. Ezt a keresők úgy tűnik, hogy szeretik… A kategóriák létrehozásáról a Kategória létrehozása WordPressben című cikkünkben olvashatsz.

Egyedi mezők. Kell ez nekem?

Az Egyedi mezők (Custom Fields) semmiképp nem kezdőknek való opció, mégis szót ejtünk róla, mivel az Új bejegyzés hozzáadása oldalon látható ez is. Jobb ha a felhasználó tájékozott, mintha nem lenne tisztában azzal, hogy mi mire való. Ezt a lehetőséget azonban valóban csak akkor használjuk, ha semmi kétségünk afelől, amit csinálunk! Az egyedi mezőket arra használjuk, hogy különböző pluszokat adjuk az egyes bejegyzéshez, mint pl. nézőképek. A mezőbe írt adat megjelenítéséhez azonban már a sablont is módosítanunk kell. Természetesen erről is szólunk majd… 🙂

Egyedi mezők létrehozása WordPressben

Kommunikáció az oldalon

Előfordul, hogy nem szeretnél hozzászólásokat vagy trackback-eket látni egyes cikkek, bejegyzések alatt. Ezt természetesen ki tudod kapcsolni. De azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy a felhasználók hozzászólásait engedélyezni általában megéri: nagyon jó visszacsatolásokat (feedback) szerezhetünk velük! Neked is van véleményed, vagy kérdésed? NE tartsd vissza magad! 🙂

Testreszabás

Ahogy egyre több plugin kerül majd az oldalára, úgy kerül egyre több úgynevezett widget (kis ablakocska) az oldalra. Ezeket mozgathatók, áthelyezhetők saját igényeinknek megfelelően: egészen egyszerűen csak rákattintunk a fejlécére, lenyomva tartjuk az egérgombot, és oda húzzuk, ahová csak szeretnénk. Tehát ha úgy tetszik a kategóriák lehetnek akár a címkék fölött is, vagy bárhol máshol is… Próbáld ki te is. Kattints az Egyedi mezők fejlécére és mozgasd az egeret fel vagy le.

Elrendezés testreszabása WordPressben

Ha valamelyik opciót nem használod, akkor nagyon egyszerűen minimalizálhatod a méretét úgy, hogy rákattintasz a szürke fejléc jobb oldalán található kis nyilacskára. Van még egy módszer, amivel egészen eltűntethetjük a feleslegesnek tűnő opciókat: Legfölül a jobb oldali sarokban a Kijelentkezés (Logout) mellett kell lennie egy Képrenyő-beállítások (Screen Options) címkének. Íme:

Képernyő beállítások WordPress alatt

 

Itt ki tudjuk választani, hogy mely panelek legyenek láthatóak. Akár azt is kiválaszthatjuk, hogy egy vagy két oszlopban szeretnénk megjeleníteni őket. Próbáld ki bátran a különböző elrendezéseket.

Nos mit szólsz? Menni fog?

Tudom, hogy hosszú lett a cikk, de csak egyszer kell átrágnod magad rajta. Hiszen a WordPress használata adja magát. 🙂 Reméljük, hogy ezzel a cikkel segítettünk a bejegyzés-írás fortélyainak jobb megértésében! Ha kihagytunk volna valamit, kérjük, hogy jelezd nekünk hozzászólásban, ha pedig úgy gondolod, hogy hasznos volt, akkor oszd meg barátaiddal is.

 

 

10 thoughts on “Hogyan írhatsz új bejegyzést honlapodra és hogyan használhatod ki az összes lehetőségét

 1. Reply Tamás Nagy Nov 9,2014 10:12 pm

  Sziasztok!

  Én is kezdő vagyok lenne is néhány kérdésem. Az egyik, cikk írásakor hol tudom beállítani, hogy a cikk szerzője ne jelenjen meg a hírben? Illetve azt hol állhatom be, ha a bejegyzés csak egy adott oldalon jelenjen meg, a főoldalon legfrissebb hírként nem?

  • Reply admin Nov 27,2014 9:17 am

   Szia Tamás! Egyszerűen megoldalni a fentieket egy olyan sablonnal tudod, ahol ki-be kapcsolhatod ezeket. Amúgy a sablonodat kellene módosítanod.

 2. Reply Balázs Oct 21,2014 10:12 pm

  Sziasztok!

  Rengeteget segítettek az eddigi cikkeitek! Egy olyan elakadásom van, hogy eddig egy google csoporton keresztül küldtem ki a rövid kis cikkeimet. képpel szöveggel. Ezt szeretném folytatni a wordpressen de úgy hogyha megírok egy blogcikket az automatikusan elmenjen a google csoportba is.

  Tudom hogy nagyon sufnisan hangzik 🙂 de nagyon nagy a google adatbázis, ezért jó lenne ez a fajta lefele “kompatibilitás” 🙂 Vagy valahogy átszipkázni hogy megkapja mindenki emailen a bejegyzéseimet.

  Előre is köszi!

  • Reply admin Oct 29,2014 5:54 pm

   Szia Balázs. Bár a Google Groups működését nem ismerjük, feltehetően van egy mail címed, amelyre ha írsz, minden tag megkapja a levelet. Ehhez egy subscriber pluginra lesz szükséged pl: https://wordpress.org/plugins/email-subscribers/

 3. Reply N.Petra Jul 30,2014 6:05 pm

  Sziasztok szintén kezdő vagyok és nem tudom a következőt beállítani: írok egy bejegyzést és szeretném ha nem csak a kezdőoldalon jelenne meg, hanem az általam létrehozott oldalak valamelyikén, mondjuk a ” Bálnák mozgása” bejegyzés az “emlősök” oldalon jelenjen meg, nem találtam erre semmilyen útmutatást a wp-ben. Előre isa köszi 🙂

  • Reply admin Aug 29,2014 11:02 am

   Szia Petra! Ha az emlősök oldal egy page (oldal) és nem egy kategória, akkor ehhez egy plugint kell használnod. Pl: https://wordpress.org/plugins/posts-in-page/ ezzel shortcode-okkal azt a bejegyzést szúrod be az oldalra, amelyiket akarod.

 4. Reply Aranka Fónai Oct 16,2013 8:36 pm

  Sziasztok!
  Kezdő vagyok 🙂
  Segítségeteket kérem abban, hogy hogyan tudok hivatkozáskokat készíteni egy szóra( Pl: itt, ezt) ?
  Hálásan köszönöm a lehetőséget! A.

  • Reply admin Oct 17,2013 12:23 am

   Szia,
   ha arra gondoltál, hogy egy szövegen belül hogyan tudsz egy szöra hivatkozni, akkor hozzé létre egy span tagot pl így: <span id=”wordpress-tippek1″><!– –></span>

   Majd arra a szóra, amire kattintva el akarsz jutni az előbbi szóhoz, csinálj egy linket. Kijelölöd és így hivatkozol rá:

   <a href=”#wordpress-tippek1″>további információk</a>

   Ha nem erre gondoltál, akkor jelezd…

 5. Reply admin Oct 30,2012 10:12 pm

  Kedves Évika!
  Köszönjük a hozzászólásodat. Minden bizonnyal sikerrel jársz utadon… 🙂

 6. Reply Évika Oct 30,2012 9:58 pm

  Szia!
  Nagyon örülök, h megtaláltam ezt az oldalt, mert totálisan kezdő wp-s vagyok. Itt sok minden megvilágosodott az agyamban.
  Szeretem a hosszú cikkeket, ha jók (úgyhogy ezt is szeretem :-)))

  Megkísérlem a megvalósítást!

  A zöldfülűek nevében is köszönöm 🙂

  É

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.