WordPress lassulás

Többször találkoztunk azzal a problémával, hogy a WordPress sebessége egy idő után egyre lassabb. Ilyenkor mindig arra gyanakszik a felhasználó, hogy bizonyára a tárhely szolgáltató zsúfolja túl a szervert és ezért lassul le az oldalunk. Nyilván ilyen is előfordul, de nem feltétlenül ez áll a probléma hátterében. Hogyan optimalizálhatjuk tehát az oldalunkat a lassulások elkerülése érdekében?

A WordPress lassulás hátterében nagyon gyakran a megnövekedett látogatói szám áll. Ilyenkor az adatbázis terhelése olyan mértékben növekszik meg egy-egy oldallekérés során, hogy az már érezhető lassuláshoz vezet. Némileg csökkentheti a terhelést, ha valamelyik cache bővítményt már telepítettük, de a nagyobb látogatói számnál már ez sem segít.  A fő problémát a nagyszámban lekérdezett konfigurációs beállítások kiolvasása jelenti, amely minden oldallekérés során megtörténik a wp_options táblából. Ezért optimalizálnunk kell az adatbázis tábláit.

Ahhoz, hogy a lekérdezésekből fakadó terhelést csökkentsük, nincs más dolgunk, mint lefuttatni a következő kódsort a phpmyadmin SQL mezőjében, ezzel az indexeléssel jelentősen optimalizáljuk a wp_options táblát:

[codesyntax lang=”php”]

CREATE INDEX idx_autoload USING hash ON wp_options (autoload(3))

[/codesyntax]

Ezzel a sorral indexeljük a wp_options táblát így a lekérdezések kevesebbet erőforrást fognak felemészteni. Az oldalad pedig gyorsabb lesz.

Meg tudod nézni, hogy az index be van-e kapcsolva, ha a köv. kódsort lefuttatod:

[codesyntax lang=”php”]

EXPLAIN extended SELECT option_name, option_value
FROM wp_options WHERE autoload = 'yes'

[/codesyntax]

Ha eredményül valami hasonlót kapsz, akkor a tábla indexelése megtörtént:

[codesyntax lang=”php”]

id 	select_type 	table 	type 	possible_keys 	key 	key_len 	ref 	rows 	filtered 	Extra
1 	SIMPLE 	wp_options 	ref 	idx_autoload 	idx_autoload 	11 	const 	497 	100.00 	Using where

[/codesyntax]

Gyakori probléma még a rengeteg feltelepített, nem használt, de aktív bővítmény. Ezeket ki kell kapcsolni, sőt inkább töröld is le.!

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.