Hogyan adhatod hozzá a Google +1 gombot a WordPress-edhez

Nemrég a Google egy újabb fejlesztését jelentette meg. Piacra dobta az oly nagyon várt +1 gombot. Ez egy óriási lépés annak érdekében, hogy a keresési eredményekhez a közösségi véleményeket is figyelembe lehessen venni. Ebben a cikkben megbeszélünk mindent, amit tudnod kell a Google +1 gombról, beleértve azt is, hogy hogyan illesztheted be azt a WordPress alapú honlapodba.

Mi is az a Google +1 gomb?

Google +1 gomb egy lépés, hogy a keresés is némiképp „közösségivé” váljon. Hasonló a koncepció, mint a Facebook Like (tetszik) gombjánál, azzal a különbséggel, hogy itt a keresési eredményekre vonatkozik.  A Google szavaival, így tudják barátaid elmondani, hogy ez „tök jó” vagy „ezt mindenképp látnod kell”… Más szóval, ez egy nyilvános lehetőség arra, hogy elláss valamit az ajánlásoddal, ezáltal a barátaid, üzletfeleid, vagy bárki más a lehető legjobb eredményre jusson, amikor épp keres valamit. Ez a +1 gomb már jelenleg is elérhető az angol keresőben a Google.com-on.

Hasonlóan a Facebook Like (Tetszik) gombjához, a Google +1 gombja is mutatja a „kapcsolódók” képét. (Gmail, Buzz, and Reader).

Miért használjuk a Google +1 gombot?

Bár a Google kijelentette, hogy ez semmilyen formában nem fogja befolyásolni a keresőkben elért helyezéseket, egy interjúban, Jim Prosser a Google képviselője azt mondta, hogy ez valami olyan dolog, ami nagyon is érdekli a céget  és ami erőteljesen a jövőbe mutat.

Azt már most is tudjuk, hogy egészen más keresési eredményeket láthatunk, ha be vagyunk lépve a Google-be, mint miután kijelentkezünk. Azt gondoljuk, hogy ennek a +1 gombnak igenis jelentős befolyása lesz a keresési eredményekben a közeljövőben, még akkor is, ha ennek bejelentése nem történt meg… Vagyis a legjobb lesz, ha elkezded használni most rögtön, hogy a maximális mértékben ki tudd használni majd az előnyeit!

Csak azt tudjuk elképzelni, hogy valamit a Goolge Banner hirdetésekhez fognak hozzáadni, és a jövőben egyéb közösségi hálózatokhoz is hozzákapcsolják. Köztük a Google Circle-höz.

Hogyan adjuk hozzá a Google +1-et a WordPress-hez?

A Google létrehozott egy hivatalos oldalt a közzétevők számára ami rengetegféle méretet tartalmaz, de ennek ellenére szükséged lehet némi alakításra „személyre szabásra”, ha WordPresst használsz. Ezért azt javasoljuk, hogy kövesd az alábbi lépéseket:
Nyisd meg a sablonod footer.php fájlját és másold be a következő kódot a  záró body html-tag elé.

[codesyntax lang=”javascript”]

<script type="text/javascript" src="http://apis.google.com/js/plusone.js"></script>

[/codesyntax]

Ha valamilyen keretrendszert használó sablonod van – vagyis ha nincs footer.php fájlod, akkor a következő kódot másold a functions.php fájlba vagy a custom functions részhez:

[codesyntax lang=”php”]

function add_googleplusone() {
echo '<script type="text/javascript" src="http://apis.google.com/js/plusone.js"></script>';
}
add_action('wp_footer', 'add_googleplusone');

[/codesyntax]

Ha bemásoltad a JavaScript-et, nyisd meg a sablon-fájlodat ott, ahová el szeretnéd helyezni a Google +1 gombot. A legvalószínűbb, hogy ez a single.php fájl lesz. Mielőtt ezt folytatod, van egy csomó méret lehetőség. Ha tesztelni szeretnéd a kinézetet, akkor látogasd meg a Google + 1 webhelyét, ahol a beillesztő kódhoz is hozzájuthatsz.

Google + 1 gomb a WordPress oldaladra

A kód, amit a sablonba kell bemásolnod mindegyik mérethez, alul látható. Csak másold ki, amelyiket szeretnéd, és helyezd el a belül a post loop-jába

[codesyntax lang=”php”]

//Kód másolása magas gombhoz
<g:plusone size="tall"></g:plusone>

//Kód másolása a normál gombhoz
<g:plusone></g:plusone>

//Kód másolása a közepes gombhoz
<g:plusone size="medium">"></g:plusone>

//Kód másolása a kicsi gombhoz
<g:plusone size="small">"></g:plusone>

[/codesyntax]

 

Nincs szükséged számlálóra?

Ha számláló nélkül szeretnéd kirakni a gombot, akkor a fenti kódba írd be ezt a paramétert count=”false”. Íme egy példa, hogyan kellene kinéznie egy kódnak (Arra figyelj, hogy ez nem működik a „magas” mérettel, mert abban kell, hogy legyen számláló):

[codesyntax lang=”php”]

<g:plusone size="small" count="false"></g:plusone>

[/codesyntax]

Kövesd az eredményeket a Google Analyticsben is

Yoast egy nagyon érdekes ötletet osztott meg velünk a minap: megmutatta, hogyan lehet  követni a Google +1-es  eseményeket a Google Analytics-ben. Ha szeretnéd követni ezeket a történéseket, akkor módosítsd a Google +1 kódot így:

[codesyntax lang=”php”]

<g:plusone size="tall" callback="plusone_vote"></g:plusone>

[/codesyntax]

Aztán a következő kódot add hozzá az oldalat footer-éhez az alá a kódrészlet alá, amit az első lépésben írtunk. Egy példa arra, hogy hogyan kellene kinéznie:

[codesyntax lang=”javascript”]

<script type="text/javascript" src="http://apis.google.com/js/plusone.js"></script>
<script type="text/javascript">
			function plusone_vote( obj ) {
				_gaq.push(['_trackEvent','plusone',obj.state]);
			}
</script>

[/codesyntax]

Mi már hozzá is adtuk a gombot az oldalunkhoz… Akár rögtön ki is próbálhatod nálunk. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.