Egyedi taxonomia létrehozás WordPress alatt

Egyáltalán mi az a taxonómia?!

A taxonómia egyike azoknak a dolgoknak a WordPressben, amit mindenki használ, de jellemzően fogalmunk sincs róla, hogy használjuk… Eredetileg a biológiában használatos fogalomról van szó, jelentése rendszertan, ezt vette át a WordPress, és használja egyfajta csoportosításként, bejegyzések rendszerezéséhez. Alapértelmezésben a WordPressnek két nagyon népszerű ilyen taxonómiája van, a Kategóriák és a Címkék. És akkor itt jön a jó hír: használhatsz ezeken kívül egészen egyedi rendszerezési elveket, amivel a hasonló témákat kényelmesen egy kalap alá tudod venni.

Nézzünk egy példát, és rögtön érthetőbb lesz, miről is van szó: van mondjuk egy olyan egyedi bejegyzéstípusod, hogy Könyvek. (Szereted a könyveket, gyakran olvasol, szívesen osztasz meg ezzel kapcsolatos élményeket, véleményeket – mondjuk…) Annak ellenére, hogy használhatnád a kategóriákat csoportosításra, lehet, hogy nem szívesen kevered a kettőt, hiszen alapvetően azokat másra használjuk. Létrehozhatsz helyette egy egészen új taxonómiát, mondjuk Műfajok-nak nevezve, amihez aztán felvehetnéd a különböző műfajokat: Kaland, Romantikus, Igaz történetek, stb. Így már rögtön csoportosíthatod a könyveket műfajok szerint.  Ugyanúgy lehet hierarchikus jelentése is a taxonómiáknak, ha mondjuk a Kaland műfaján belül megkülönbözteted például a háborús témájúakat, és azt egy alkategóriaként veszed föl.

Most, hogy már tudjuk, mi is az az egyedi taxonómia, nézzük meg, hogyan működik ez a gyakorlatban, hogyan tudunk a WordPress-ben létrehozni ilyen egyedi taxonómiákat! Az első módszerhez egy bővítményt használunk, ezt azoknak javasoljuk, akik nem szeretnek kódokkal bajlódni. A második lesz a “programozó-módszer” azoknak, akik inkább mellőznék a bővítményeket. Ezt majd egy későbbi cikkben mutatjuk be.

Egyedi taxonómia létrehozása – A könnyebb út…

Lássunk is hozzá! Először telepítened, majd aktiválnod kell a Simple Taxonomy elnevezésű WordPress-bővítményt. Ezután keresd a Beállítások menüpontot, és ott az Custom Taxonómiáknál tudsz újat létrehozni (Settings » Custom Taxonomies) valahogy így:

Egyedi taxonomia létrehozása

A létrehozás első lépése, hogy nevet adsz neki, amiben nem lehet se nagybetű, sem speciális karakter. A második lépésben eldöntöd, hogy hierarchikus taxonómiát szeretnél-e vagy sem. Ha kategóriaként szeretnéd majd használni (lehetőséged van hierarchikus rendszer kialakítására), akkor a legördülő menüből válaszd a ‘True’ (igaz) lehetőséget. Amennyiben úgy használod majd, mint egy címkét, válaszd a ‘False’ beállítást.

Harmadik opcióként meg kell adnod, hogy milyen bejegyzéstípushoz kötöd az adott taxnómiát, és végül pedig – az automatikus hozzárendelésénél – választ a ‘None’-t

Még nem vagyunk teljesen készen! Tételezzük fel, hogy létrehoztál egy Műfajok elnevezésű taxonómiát. Még meg kell mondanod a WordPressnek, hogy hogyan fordítsa, hogyan jelenítse ezt meg a felhasználói felületen.

Egyedi taxonomia elnevezesei

Miután megadtad ezt a fordítást, kattints a Taxonómia hozzáadása (Add Taxonomy) gombra. Ha ez is kész, az egyedi taxonómia meg fog jelenni a bejegyzések alatt, és nagyon fog hasonlítani a Kategóriák és Címkék rendszeréhez. Emellett természetesen a bejegyzés szerkesztési felületén is látni fogod ezután.

Egyedi taxonómiák megjelenítése

Add ezt az egyszerű, egysoros kódot a single.php fájlodhoz a within the loop:

[codesyntax lang=”php”]

<?php the_terms( $post->ID, 'mufajok', 'Műfajok: ', ', ', ' ' ); ?>

[/codesyntax]

Ezt más fájlokhoz is hozzáadhatod, ahol még szeretnéd megjeleníteni a taxonómiát: pl. archive.php, index.php, stb.

Alapértelmezésben az egyedi taxonómiák az archive.php sablont használják a bejegyzések megjelenítéséhez, de ha szükséges, készíthetsz egyedi archív megjelenítést egy taxonomy-{taxonomy-slug}.php fájlt (Jelen esetben taxonomy-mufajok.php).

Az egyedi taxonómiákat rengetegféleképpen lehet használni. Meglátod, mennyire személyre szabott tartalomkezelő rendszert (CMS) tudsz összeállítani! Éppen olyat, amilyenre szükséged van…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.