WordPress-widgetek hatékonyságának növelése

A widgetek igen nagy segítséget nyújtanak a WordPress-használónak a honlapok testreszabásában.Ez a rugalmas rendszer a 2.2-es verziónál került bele a WordPressbe. Ma már a legtöbb sablon widget-ready – azaz widget használatára fel van készítve. Ezáltal a lehető legegyszerűbbé válik a WorPress alapú honlapod szerkesztése. A widgetek olyan előre meghatározott helyek a honlapod sablonjában, ahova különféle bővítmények elemeit, egyedi szövegeket, tartalmakat irányíthatsz. Pl. ha szeretnéd a legtöbb hozzászólást megjeleníteni az oldaladon, akkor egyszerűen csak be hozzá kell rendelned a honlapodhoz azt a widgetet, ami ezt elvégzi.

Míg az alapértelmezett WordPress widgetek egyszerűen csak jól működnek, ma már rendkívül egyszerűen növelheted ezek hatékonyságát néhány elképesztő bővítmény segítségével, amelykről ebben a cikkben írni fogunk. Azzal, hogy növeled az alapértelmezett widgetek hatékonyságát, nagyobb „beleszólásod” lesz abba, milyen legyen az egyes dolgok megjelenése az oldalon, ami még több és még könnyebb egyedi beállítási lehetőséget jelent számodra.

Widgets Reloaded bővítmény

Just Tadlock nevéhez kötődik a Widgets Reloaded bővítmény, amely jelentős mértékben kitágítja az alapértelmezett widgetek használhatóságát. Ez nagyon sok alapértelmezett widgetet helyettesít olyan verziókkal, ami sokkal több beállítási lehetőséget biztosít számodra. Justin minden ilyen widgetet rendkívül jól alakítható vezérlővel (control panel) kínál, és mindegyik widgetet korlátlan számban használhatjuk. Jelenleg 8 widget jár ezzel a bővítménnyel:

  • Archív
  • Szerzők
  • Könyvjelzők (linkek)
  • Naptár
  • Kategóriák
  • Navigációs menü
  • Oldalak
  • Kereső
  • Címkék

Widget „újratöltve” előtte/utána – képernyőképek

WordPress bővítmény - Widgets Reloaded

Widgets Reloaded WordPress bővítmény - cimkék

Alapesetben a Címkefelhő widget lehetővé teszi számodra, hogy osztályozhass kategóriák és címkék között, valamint, hogy egyedi nevet adhass a widgetnek.  Ez eléggé korlátozott funkció, ahhoz képest, amit a  Widgets Reloaded nyújtani tud. Ahogy a fenti képen is láthatod -, egy tonna ilyen jellemződ lehet, mint például a legkisebb-legnagyobb betűméret, megjelenített címkék száma, listázásból kizárt címkék, címkék rendezése és még egy csomó más is.
Tehát a Widgets Reloaded egy igazán nagyon hasznos plugin, de tényleg és igazán nem kell plugint használnunk ilyesmire. A WordPress alapesetben tartalmaz ilyen jellemzőket a használati útmutatóban. Az összes ilyen paraméter be van építve a core rendszerbe. Egy felhasználói felületet létrehozni ezeknek igazán nem nehéz, hisz az újratöltött widgetek már megteszik. Mindazonáltal mostantól használhatod ezt a plugint, ha növelni szeretnéd widgeteid hatékonyságát.

Widget Logic

Widget Logic bővítményLogikai feltételekhez kötött widget megjelenések.  Ez az amit ez a WordPress bővítmény olyan nagyon tud. Bizonyára veled is előfordult már, hogy nem szerettél volna megjeleníteni egy widget tartalmat csak a főoldaladon. Nos ez a plugin ezt lehetővé teszi számodra oly módon, hogy a sablon fájlok nagy mértékű szerkesztgetésétől megkímél.

Mondjuk, hogy van egy widgeted a legújabb postoknak, és ezt nem akarod az összes oldalon megjeleníteni (főleg nem a főoldalon). Ebben az esetben be tudod állítani, hogy csak egyes oldalkon látszódjon, mert ott a legnagyobb a valószínűsége a kattintásnak. Egy normál blog főoldala gyakran mutatja a 10 legújabb bejegyzést, épp úgy, mint a „legújabb bejegyzések” widgetet. Nagyon sok blogon látjuk, hogy ez így működik, és nekik igazán volna értelme a Widget Logic-ot használni.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.