Képgaléria létrehozása Lightbox-szkripttel a WordPress-ben

Képgaléria létrehozása Lightbox-szkripttel a WordPress-ben

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés közé tartozik, hogy miként lehet képgalériát létrehozni a WordPress-ben. Rengeteg galéria bővítmény elérhető, ugyanakkor sok kezdő felhasználó nincs tisztában azzal, hogy a WordPress-nek van egy beépített galéria-modulja, ami bármilyen bejegyzésben, oldalon használható. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan adhatod hozzá az eredeti WordPress-es galériát egy bejegyzéshez, vagy oldalhoz. Megmutatjuk azt is, hogy miként tudsz telepíteni egy olyan plugint, ami lehetővé teszi felhasználóid számára, hogy megnyissák a teljes méretű képet egy lightbox-os ablakban, anélkül, hogy egy másik oldalra kellene átmenniük.

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés közé tartozik, hogy miként lehet képgalériát létrehozni a WordPress-ben. Rengeteg galéria bővítmény elérhető, ugyanakkor  sok kezdő felhasználó nincs tisztában azzal, hogy a WordPress-nek van egy beépített galéria-modulja, ami bármilyen bejegyzésben, oldalon használható. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan adhatod hozzá az eredeti WordPress-es galériát egy bejegyzéshez, vagy oldalhoz. Megmutatjuk azt is, hogy miként tudsz telepíteni egy olyan plugint, ami lehetővé teszi felhasználóid számára, hogy megnyissák a teljes méretű képet egy lightbox-os ablakban, anélkül, hogy egy másik oldalra kellene átmenniük.

WordPress-galéria hozzáadása

Először is nyiss meg egy létező bejegyzést vagy oldalt, de létrehozhatsz akár egy teljesen újat is. A következő, amit tenned kell, hogy feltöltesz egy adag képet ehhez a bejegyzéshez. Kattints az  Média hozzáadása ikonra, és add hozzá az új képeket.

Amikor az összes képet feltöltötted, menj a Galéria (Galery) fülre. Gördíts le a Galéria beállításokig (Gallery Settings). Válaszd ki a rendezési elvet és döntsd el, hogy hány oszloposra szeretnéd a galériádat azon az oldalon.

A jó alapszabály az, hogy 3 képet 3 oszolpban, 4 képet két oszlopban jelenítsünk meg, de ez azon is múlik, hogy milyen sablonod van. Ha kiválasztottad a megfelelő beállításokat, kattints a Képtár beillesztésére (Insert gallery).

Ezután látni fogod, hogy egy kis ikon jelenik meg a szövegtestben, ami a galériát jelenti.

Csak kattints a Frissítés vagy Közzétételt (Update, Publish) gombra a bejegyzésnél, és a galéria felkerül az élő oldalra.

Lightbox hozzáadása az eredeti WordPress galériához

Ha az új gelériádban megpróbálsz rákattintani valamelyik képre, észre fogod venni, hogy megnyílik egy oldal egy teljesen új ablakban, ami nem különösebben felhasználóbarát… De ennek ellenére még mindig szeretnéd, ha felhasználóid meg tudnák nézni a teljes méretű képet, éppen ezért telepítünk egy egyszerű bővítményt: jQuery Lightbox For Native Galleries.

Első lépésben telepítsd és kapcsold be a WordPress bővítményt.

Ezután a beállítások menüben ( Beállítások » jQuery Lightbox) válaszd ki azt a sablont, amit használni szeretnél a lightbox ablakban.

Ezután vissza a bejegyzéshez, és teszteld a galériát. Rendben kellene működnie…

Gratulálunk, így hozzáadtál egy galériát a WordPress bejegyzésedhez vagy oldaladhoz, amihez lightbox is tartozik! Nem is volt olyan nehéz. Nem igaz?

 • Hozzászólások
 • Kapcsolódások
60
 1. 2013-07-03 at 11:52 de.Anikó Eperjesi - Válasz

  Üdv Nagyon jó ez a bejegyzés:)-kezső, bénázó vagyok:lehetséges, hogy a "média hozzáadása"-kor nekem már nem ilyen ablak jön be?Nincsennek felül fülek... Köszönöm előre is a segítséget:)

  Cancel
  • 2013-07-10 at 12:21 du.admin - Válasz

   Kedves Anikó, igen lehetséges. Ez még egy régebbi verzióból készül screenshot.

   Cancel
 2. 2013-08-12 at 3:31 du.Kiss Krisztina - Válasz

  Nekem sehol nincs galéria fül. A sablon satoshi. Ott hogyan kell beállítani ezt? Köszi, Kriszti

  Cancel
  • 2013-08-21 at 2:46 du.admin - Válasz

   Kedves Krisztina, melyik wordpress verziót használod?

   Cancel
 3. 2013-12-24 at 1:10 du.Szikra1024 - Válasz

  Képgalériát sikeresen telepítettem, de nem lehet beállítani, hogy csak egy mappa látszódjon, és ne az összes kép foglalja a helyet a honlapon? Ahány képet szerettem volna, az mind látszik piciben... :(

  Cancel
  • 2013-12-30 at 9:05 du.admin - Válasz

   Ennek megoldásához külön galéria pluginra lesz szükséged. Illetve a natív galériánál is kijelölhetsz megjelenő képeket, de akkor csak azok fognak megjelenni és a többi nem.

   Cancel
Írj egy választ

Írj egy választ

Válasz neki:

készült   2012-03-16
téma   Bővítmények, WordPress hogyan…
címke   , , ,