Automatikus mentés ingyenesen WordPress-ről Cloud-ra BackWPup-al

Automatikus mentés ingyenesen WordPress-ről Cloud-ra BackWPup-al

A legjobb dolgok az életben jellemzően nem ingyenesek... Mint mondjuk, egy hét az óceán partján. Vagy egy léghajós kaland. Vagy egy sajtburger... Ezt mindannyian tapasztaltuk már. De mégis vannak olyan pillanatok, amikor valami igazán, elképesztően jó cuccot kapunk meg teljesen ingyen. Tudsz ilyet mondani?

Hát, igen! A WordPress is éppen ilyen. Ingyenes. És nem csak ingyenes, hanem ráadásul még szabadon fel is használhatod. Na, látod, ez már tényleg valami.

BackWPup (free) – WordPress Backup Plugin

Honlapok automatikus mentése ingyenesen akár egy Cloud-rendszerbe is…

BackWPup

Engedjétek meg, hogy bemutassuk ezt a csodás WordPress-backup bővítményt, melynek neve BackWPup. Őszintén szólva, amikor erre a bővítményre gondolok, olyan forma érzésem van, mintha visszatért volna az emberiségbe vetett hitem…

Komolyan azt gondolom, hogy ez egy olyan plugin, amelyiknek az összes WordPress-oldalon ott kell lennie!

A BackWPup lehetővé teszi számodra, hogy a teljes WordPress-adatbázist és az alapkönyvtárat cloud-rendszerű tároló oldalakra lementsd. Az alap könyvtár tartalmaz minden egyes fájlt, ami a WordPress-ben készült.

Automatikus mentés

Az a lehetőség teszi igazán változatossá a bővítményt, hogy választhatunk: napi, heti vagy esetleg havi rendszerességgel készítjük a mentéseket. Ettől függetlenül tömörítheted a mentéseket .tar vagy .zip archívumokba, és felötlheted akár saját FTP-szerverre, vagy tarthatod a tárhelyeden, sőt, akár el is küldheted őket e-mailben. Amikor a művelet befejeződött, kapsz róla egy logot e-mailben, amiben olvashatod az esetleges hiba-, vagy helyzetjelentést vagy megerősítést.

A bővítmény egyszerű kezelhetőségének köszönhetően rendkívül könnyű egy-egy feladat beállítása.

Lássunk még néhány járulékos funkciót is:

1. Automatikus mentés cloud-tárolóra a következőkkel:

 • Amazon S3
 • Dropbox
 • Microsoft Azure
 • RackSpaceCloud
 • SugarSync

2. Javítja, optimalizálja és menti a WordPress adatbázist (főleg a mentésre koncentrálva…)

3. Multisite-ot is támogat, feltéve, ha magad vagy a hálózati rendszergazda…

4. Tudja az opcionális mappákat is, így csökkenthető a napi mentések mérete

BackWPup telepítés

Mivel a bővítmény ingyenes, egyszerűen elérheted a bővítmények között: Bővítmények (Plugins) > Új hozzáadása (Add New) > Keresés (Search) ide írd be, hogy “backwpup”. Ha megvan, telepítsd. Ez a gyorsabb megoldás. Megteheted azonban azt is, hogy letöltöd a plugint, kicsomagalod, és töltsd föl az archív tartalmát FTP-n keresztül a bővítmények (plugins) mappába, ami a ‘wp_content’ alatt érhető el.

Ha nem tudod hogyan kell WordPress plugint telepíteni, akkor olvasd el a korábbi cikkünket a témában: WordPress bővítmények telepítése

Hogyan állítsunk be egy feladatot?

 • Itt kezdődik minden: BackWPUp > Add New Job (új feladat hozzáadása)
 • Írd be, hogy mi legyen az új feladat neve – lehetőleg kerüld a speciális karaktereket
 • Ezután a mentések gyakoriságát figyelembe véve jelöld meg azokat a lehetőségeket, amikre szükséged van. Például ha napi mentést állítasz be, akkor nem lesz szükséged adatbázis ellenőrzésre / optimalizálásra.
 • Válaszd ki a mentés helyét – mindig biztonságosabb egy olyan cloud-típusú storage szerver használata, mint mondjuk a Dropbox… igazából bármi lehet a cél, csak ne a helyi szerver…
 • Ha Dropbox-ot használsz, akkor autentikálnod kell. Futtass egy teljes újbóli hitelesítést.
 • Adj meg egy létező e-mail címet, ahová a feladat logjai érkeznek majd.
 • A Files (fájlok) fülön ismét érdemes kiválasztani azokat a mappákat, amiket menteni akarsz, figyelembe véve a feladat gyakoriságát. Nincs szükség például arra, hogy a themes’ témák és pluginok (bővítmények) mappáiról napi mentés készüljön. Ugyanakkor egy heti vagy havi mentés esetében már érdemes mindent belevenni.

BackWPup_beallitas

A feladat ütemezése

 Íme néhány tipp:

 • Először is, hacsak nincs minimum 20 ember a gondjaidra bízva, akik a világ különböző pontjain dolgoznak, akkor semmi szükséged az óránkénti mentésre. Rendkívül terhelő a szerver számára, és biztosan nem akarod pazarolni az erőforrásokat.
 • A WP-CLI használata alapvetően jó ötlet, de meglehetősen sok technikai tudást igényel, ezért inkább nem is javasoljuk.
 • Biztonsági mentés ütemezésére a legjobb a cron jobs. Például, ahogy a lenti képen is látszik, futtathatod a mentést minden hétfőn 3.30-kor vagy 15:30-kor.
 • Ha mondjuk egy portfolió-weboldalt futtatsz, ahol minimálisak a változások, akkor érdemes megfontolni a mauális változatot. Futtasd egész egyszerűen akkor, amikor neked is megfelelő

 

BackWPup_cron_beallitasNéhány jótanács:

 • Ha megosztott szerveren van a tárhelyed, akkor könnyen lehet, hogy a cURL tiltva van. Ebben az esetben a cloud-szolgáltatós verzió nem fog működni.
 • Ha a cURL nincs engedélyezve, próbált helyette FTP-n keresztül.
 • Vedd figyelembe, hogy bármilyen backup-készítésről van szó, az egészen biztos, hogy terhelést jelent a szerveren (fájlok indexelése, a tömörítés, feltöltés, végül a logok e-mailezése). Ezért, ha a tárhelyed megosztott szerveren van, akkor mindenképp nagyon szigorún kell venni az ütemezést! Az erőforrások túlhasználatának következménye lehet akár a tárhelyfiók felfüggesztése is. E tekintetben a szolgáltatóknak jellemzően meglehetősen szigorú a szabályozása.
 • Hozzászólások
 • Kapcsolódások
Írj egy választ

Írj egy választ

Válasz neki:

készült   2013-09-06
téma   Bővítmények
címke   , , , , ,