Automatikus mentés ingyenesen WordPress-ről Cloud-ra BackWPup-al

BackWPup (free) – WordPress Backup Plugin

Honlapok automatikus mentése ingyenesen akár egy Cloud-rendszerbe is…

BackWPup

Engedjétek meg, hogy bemutassuk ezt a csodás WordPress-backup bővítményt, melynek neve BackWPup. Őszintén szólva, amikor erre a bővítményre gondolok, olyan forma érzésem van, mintha visszatért volna az emberiségbe vetett hitem…

Komolyan azt gondolom, hogy ez egy olyan plugin, amelyiknek az összes WordPress-oldalon ott kell lennie!

A BackWPup lehetővé teszi számodra, hogy a teljes WordPress-adatbázist és az alapkönyvtárat cloud-rendszerű tároló oldalakra lementsd. Az alap könyvtár tartalmaz minden egyes fájlt, ami a WordPress-ben készült.

Automatikus mentés

Az a lehetőség teszi igazán változatossá a bővítményt, hogy választhatunk: napi, heti vagy esetleg havi rendszerességgel készítjük a mentéseket. Ettől függetlenül tömörítheted a mentéseket .tar vagy .zip archívumokba, és felötlheted akár saját FTP-szerverre, vagy tarthatod a tárhelyeden, sőt, akár el is küldheted őket e-mailben. Amikor a művelet befejeződött, kapsz róla egy logot e-mailben, amiben olvashatod az esetleges hiba-, vagy helyzetjelentést vagy megerősítést.

A bővítmény egyszerű kezelhetőségének köszönhetően rendkívül könnyű egy-egy feladat beállítása.

Lássunk még néhány járulékos funkciót is:

1. Automatikus mentés cloud-tárolóra a következőkkel:

 • Amazon S3
 • Dropbox
 • Microsoft Azure
 • RackSpaceCloud
 • SugarSync

2. Javítja, optimalizálja és menti a WordPress adatbázist (főleg a mentésre koncentrálva…)

3. Multisite-ot is támogat, feltéve, ha magad vagy a hálózati rendszergazda…

4. Tudja az opcionális mappákat is, így csökkenthető a napi mentések mérete

BackWPup telepítés

Mivel a bővítmény ingyenes, egyszerűen elérheted a bővítmények között: Bővítmények (Plugins) > Új hozzáadása (Add New) > Keresés (Search) ide írd be, hogy “backwpup”. Ha megvan, telepítsd. Ez a gyorsabb megoldás. Megteheted azonban azt is, hogy letöltöd a plugint, kicsomagalod, és töltsd föl az archív tartalmát FTP-n keresztül a bővítmények (plugins) mappába, ami a ‘wp_content’ alatt érhető el.

[note type=”tip” sc_id=”sc1″] Ha nem tudod hogyan kell WordPress plugint telepíteni, akkor olvasd el a korábbi cikkünket a témában: WordPress bővítmények telepítése [/note]

Hogyan állítsunk be egy feladatot?

 • Itt kezdődik minden: BackWPUp > Add New Job (új feladat hozzáadása)
 • Írd be, hogy mi legyen az új feladat neve – lehetőleg kerüld a speciális karaktereket
 • Ezután a mentések gyakoriságát figyelembe véve jelöld meg azokat a lehetőségeket, amikre szükséged van. Például ha napi mentést állítasz be, akkor nem lesz szükséged adatbázis ellenőrzésre / optimalizálásra.
 • Válaszd ki a mentés helyét – mindig biztonságosabb egy olyan cloud-típusú storage szerver használata, mint mondjuk a Dropbox… igazából bármi lehet a cél, csak ne a helyi szerver…
 • Ha Dropbox-ot használsz, akkor autentikálnod kell. Futtass egy teljes újbóli hitelesítést.
 • Adj meg egy létező e-mail címet, ahová a feladat logjai érkeznek majd.
 • A Files (fájlok) fülön ismét érdemes kiválasztani azokat a mappákat, amiket menteni akarsz, figyelembe véve a feladat gyakoriságát. Nincs szükség például arra, hogy a themes’ témák és pluginok (bővítmények) mappáiról napi mentés készüljön. Ugyanakkor egy heti vagy havi mentés esetében már érdemes mindent belevenni.

BackWPup_beallitas

A feladat ütemezése

 Íme néhány tipp:

 • Először is, hacsak nincs minimum 20 ember a gondjaidra bízva, akik a világ különböző pontjain dolgoznak, akkor semmi szükséged az óránkénti mentésre. Rendkívül terhelő a szerver számára, és biztosan nem akarod pazarolni az erőforrásokat.
 • A WP-CLI használata alapvetően jó ötlet, de meglehetősen sok technikai tudást igényel, ezért inkább nem is javasoljuk.
 • Biztonsági mentés ütemezésére a legjobb a cron jobs. Például, ahogy a lenti képen is látszik, futtathatod a mentést minden hétfőn 3.30-kor vagy 15:30-kor.
 • Ha mondjuk egy portfolió-weboldalt futtatsz, ahol minimálisak a változások, akkor érdemes megfontolni a mauális változatot. Futtasd egész egyszerűen akkor, amikor neked is megfelelő

 

BackWPup_cron_beallitasNéhány jótanács:

 • Ha megosztott szerveren van a tárhelyed, akkor könnyen lehet, hogy a cURL tiltva van. Ebben az esetben a cloud-szolgáltatós verzió nem fog működni.
 • Ha a cURL nincs engedélyezve, próbált helyette FTP-n keresztül.
 • Vedd figyelembe, hogy bármilyen backup-készítésről van szó, az egészen biztos, hogy terhelést jelent a szerveren (fájlok indexelése, a tömörítés, feltöltés, végül a logok e-mailezése). Ezért, ha a tárhelyed megosztott szerveren van, akkor mindenképp nagyon szigorún kell venni az ütemezést! Az erőforrások túlhasználatának következménye lehet akár a tárhelyfiók felfüggesztése is. E tekintetben a szolgáltatóknak jellemzően meglehetősen szigorú a szabályozása.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.