Újdonságok a hamarosan megjelenő WordPress 3.7-ben

Milyen újdonságokra számíthatunk a hamarosan megjelenő WordPress 3.7-ben?

Alig két hónapja jelent meg WordPress 3.6 -os verziója, és máris majdnem kész a 3.7-e… A tervezett megjelenése 2013. október 14. Lesz néhány fontos változtatás.  A WordPress 3.7 esetében a legnagyobb hangsúlyt a biztonság és a stabilitás kapja. Nézzük át, hogy milyen újdonságokra számíthatunk a WordPress 3.7 megjelenésével!

Automatikus frissítések

Automatikus WordPress frissítés

Az újítások közül az egyik legjobban várt az automatikus frissítés. Kedvenc tárhelyszolgáltatónk már eddig is lehetővé tette ügyfeleinek  ezt a funkciót egy külső szoftveren keresztül, amikor az újabb verziók kijöttek.

Mostantól a WordPress képes lesz ezt teljesen önállóan megcsinálni. Mit jelent ez pontosan: egy átlagos WordPress-telepítés felhasználói beavatkozás nélkül képes automatikusan frissülni egy-egy kisebb módosítás után, például WordPress 3.7-ről gond nélkül frissül majd 3.7.1-re. Ha azonban komolyabb változtatásokról van szó, ez az automatikus frissülés nem működik: például 3.7.1-ről 3.8-ra csak manuálisan lehet majd módosítani.

Amikor a fejlesztők felhasználóik véleményét kérdezték a különféle közösségi médiákon keresztül, nem volt egyértelmű a fogadtatás: volt aki nagyon örült az újításnak, de olyanok is hangot adtak véleményüknek, akik egyenesen utálták. Ez az oka annak, hogy a wp-config.php fájlban lesz egy lehetőség az automatikus frissítés kikapcsolására. Arra is lesz lehetőség, hogy az egész folyamat automatikus legyen, akár még a nagyobb változtatások utáni frissítés is, ha a megfelelő paramétert hozzáadjuk a wp-config.php fájlhoz.

Nyelvi csomagok

WordPress 3.7 a különféle nyelvi csomagokat is jobban fogja kezelni. A mostani cél az, hogy a WordPress 3.7 képes legyen a nyelvi fájlokat teljesen külön kezelni az alapértelmezett sablontól, az importáláshoz szükséges bővítményektől és a WordPress-magtól (Core). Felhasználók számára ez azt jelenti, hogy ha a WordPress-t saját nyelvünkön használjuk, akkor a WordPress minden egyes frissítésnél automatikusan letölti a nyelvi fájlokat is az alapértelmezett sablonhoz, bővítményekhez és a maghoz.

Most még a helyzet az, hogy a felhasználóknak találniuk kell olyan sablont, ami alkalmas a fordításra, és telepítheti a nyelvi fájlokat. Remélhetőleg ezt a funkciót kiterjesztik a többi sablonra és bővítményre is, hogy a felhasználóknak ne kelljen többet azzal törődniük, hogy letöltsék, majd feltöltsék a fordítandó fájlokat minden egyes bővítményhez, amit használnak.

Új jelszóértékelő

Jelszó erősség

A WordPress biztonsága érdekében elengedhetetlen egy erős jelszó. Ezért van már egy ideje olyan alkalmazás a WordPress-ben, ami ezt az erősséget méri, de nem volt elég jó. Emiatt döntöttek úgy a fejlesztők, hogy egy egészen új jelszóerősség-mérőt építenek be, ami arra biztatja a felhasználókat, hogy valóban hatékony, erős jelszavakat válasszanak.

Nagyszerű kiegészítője lesz a Force Strong Passwords bővítménynek, amivel az adminisztrátorok akár rá is kényszeríthetik felhasználóikat a komoly jelszavak használatára.

Továbbfejlesztett WordPress-kereső

Jobb WordPress kereső

Legyünk őszinték: az alapértlemezett WordPress-kereső nem a legjobb… Ez az oka annak, hogy sok felhasználó inkább más megoldásokhoz nyúlt, mint például a SearchWP vagy akár a Google egyedi keresője.

A jó hír az, hogy a WordPress 3.7-tel ez az alapértelmezett kereső egy egész kicsit jobb lesz! A találatok az időrendi sorrend helyett inkább relevancia szempontjából  lesznek rangsorolva. Vagyis például egy találat sokkal lényegesebbnek számít majd akkor, ha a kulcsszó a címben és a tartalomban egyaránt megtalálható.

Hook-ok folyamatos dokumentációja

Mivel nyílt forráskódú, a WordPress ingyenes  és a kódok elérhetők bárki számára: használhatók, módosíthatók, tanulmányozhatóak, és építhetünk rájuk. Az összes kód dokumentálva volt már korábban is, de már jó néhány új ‘Hook’ is elérhető.

A központi fejlesztőbrigád elhatározta, hogy egyszerűsíti a folyamatos dokumentációt, megkönnyítve ezzel az új fejlesztők dolgát. Könnyebben tudják tanulmányozni, megtanulni, gyakorolni a kódokat. A tapasztalt fejlesztőknek is nagy segítség lehet, hogy még jobb kódokat írjanak a saját WordPress-alkalmazásaikhoz.

A WordPress 3.7 jelenleg tesztelés alatt van, és elég kicsi az esélye annak, hogy új funkciókat fognak még belekerülni. Ugyanakkor nem zárható ki, hogy a végleges verzió mégiscsak eltér majd a leírástól. Ha szeretnéd kipróbálni a béta verziót, megteheted: telepítsd a WordPress-t helyi szerver környezetben (pl. XAMPP) és futtasd ezt a plugint: beta tester plugin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.